Logo
RSS
аналітика медіа-дискурси науковий серфінг
Суспільство: аналіз зовнішнього і внутрішнього середовищ
Тарас Плахтій 30.08.13
 
Лексикон націоналіста
Микола Рябчук 09.08.13
 
Суспільно-політична структура як динамічна мережа
Тарас Плахтій 08.07.13
 
«Євразія» як евфемізм: «нова Східна Європа» і дискурс виключення
Микола Рябчук 07.07.13
 
Янукович може розколоти та знищити Україну
Олександр Мотиль 26.05.13
 
ВО «Свобода»: вражаючий метаморфоз
Євген Ланюк 22.05.13
 
Шпигуни проти шпигунів в Україні та Росії
Олександр Мотиль 06.05.13
 
Самодостаність українського політичного
Євген Ланюк 11.04.13
 
Без Дикого Поля
Микола Рябчук 09.04.13
 
Демонтаж
Тарас Радь 25.03.13
 
Радянськоподібний імперіалізм та українська мова
Олександр Мотиль 28.02.13
 
Стратегії співпраці еліти
Тарас Плахтій 19.02.13
 
Magna carta, Тарас Бульба і Данило Галицький
Роман Кечур 19.02.13
 
Місія нової політичної сили
Тарас Стецьків 18.02.13
 
Аби опозиція була така як має бути
Ігор Коліушко 18.02.13
 
Життєвий цикл організацій елітних груп соціальних систем
Тарас Плахтій 22.01.13
 
Геноцид українців і наше сьогодення
Ірина Магрицька 24.11.12
 
Засади побудови якісно нової політичної організації
Тарас Плахтій 22.11.12
 
Передбачення банківської кризи не схоже на прогноз погоди
Існує різниця – про яку часто забувають – між ймовірністю та ступенем впевненості у прогнозі. Це одна з причин, чому нам краще вдається уникати дощу, ніж фінансових криз.
15.08.13
 
Битва пророцтв
Ефект Пігмаліона: якщо ти впевнений у тому, що хтось переможе, і він бачить цю впевненість, він починає поводитися як переможець і з більшою ймовірністю перемагає. Є й зворотний ефект – ефект Голема: той, у кого не вірять, перестає вірити у себе сам.
09.08.13
 
Білі гакери проти чорних
Меннінґ наразив на небезпеку інакодумців у всьому світі, оприлюднивши депеші державного департаменту, у яких названо їхні імена та прізвища. Сноуден скористався витоками інформації, щоб висунути фальшиві звинувачення щодо того, як працює система моніторингу електронних комунікацій у США, перш ніж втекти до Китаю та Росії.
08.08.13
 
Емпірична революція у праві
Ми не уявляємо, якими є втрати суспільства від злочинності, і наскільки ефективно правоохоронна система стримує потенційних злочинців. Активний же розвиток наук про кількісні дані за останнє десятиліття перетворив емпірику зі способу діагностики проблеми або підбиття підсумків у спосіб пошуку її вирішення.
05.08.13
 
Проти cьорбання кави на лаві
Якщо ми хочемо врятувати демократію, що знецінюється, треба запровадити іспити на громадянина. Треба повернути громадянським правам належне значення, яке втрачається, бо цю публічну компетенцію людина отримує автоматично, внаслідок самого факту появи на світ і досягнення повноліття. Через цю «дармовість» громадянство девальвується: багато людей ставляться до нього, як до звичного права, а не привілею, обов’язку та предмету відповідальності.
23.07.13
 
Кількісне пом’якшення і цікавий випадок дірявого відра
Монетарні політики урядів в умовах кризи – в тому числі і "кількісне пом’якшення", – можливо, і не приносять великої користі реальному сектору економіки, але допомагають сектору фінансових послуг і тим, хто працює у ньому.
18.07.13
 
Чому Китай не скупить світ
Характерною рисою економіки Китаю залишається її залежність від ноу-хау інших країн. Це пояснює відчайдушні зусилля Китаю здобути ці знання. Параноя ж з приводу того, що Китай "скуповує весь світ", є необґрунтованою.
16.07.13
 
Ці протести - це лише початок
У демократії ми вільні відчувати огиду до політиків, лиш якщо ми готові стати одним з них. Нам можна не любити провідні партії – за умови що ми хочемо та можемо замінити їх власними.
15.07.13
 
Cноуден, трагічний герой
Навіть якщо наміри колишнього програміста американських спецслужб є альтруїстичними, їх наслідком не стане більша прозорість, більша демократія та більший громадський контроль за діяльністю держави, а цілком навпаки.
15.07.13
 
Біґ-дата всього не змінюють
Обсяг даних зростає за геометричною прогресією. Але ми не повинні відчувати себе неповноцінними, тому що ми покладаємося на свої тваринні риси – мужність, інтуїцію та упередженість. І в той момент, коли в нас з’явиться відчуття, що біґ-дата встановлюють тиранію, в нашому арсеналі буде одна смертельна зброя. Це вимикач.
11.07.13
 
Великобританія є світовим лідером за реформою банківської системи
У світових масштабах Банк Англії є основним джерелом свіжих ідей та скептичного ставлення до майбутнього фінансового сектора. Нового голову правління Банку Англії, вітають у Сіті з припущення, що він привезе якусь магічну формулу для зростання. Але важливіше, щоб він підтримав програму реформ
09.07.13
 
Повернімося до приватності
Приватність є одним з найбільших винаходів цивілізації. В нас є право на свої таємниці. На свої поразки та біль, не лише успіхи. В нас є право на свою посередність. Ми маємо право щось завалити, маємо право на громадянську непокору. Ми маємо право читати аморальні книжки. Ми маємо право викурити в себе вдома цигарку. Спільнота має також знати свої межі. І визначати їх у ясний та виразний спосіб.
08.07.13
 
Незарозуміла віра - Ян Турнау про енцикліку Lumen fidei
І тепер ми вже знаємо, що хотів сказати цей дивовижний Папа у своїй першій енцикліці Lumen fidei: те, що він вже казав як Берґольйо, і що каже зараз з двох кімнат у готелі.
08.07.13
 
Електоральний вибір Індії є між толерантністю та управлінням
Відкинувши кандидатуру Нарендри Моді та обравши секуляризм замість розвитку – позбавити мільйонів шансу реалізувати свій потенціал – важке рішення. Обираючи його – наразити на небезпеку концепцію плюралістичної, толерантної та багатонаціональної країни. Неприємний вибір.
05.06.13
 
Прокурори повинні захищати закон, а не укладати угоди з обвинуваченими
Зручний для юридичного істеблішменту трюк завдає суспільству серйозної шкоди. Фінансова криза залишила кількох відповідальних за неї осіб дуже багатими, а її наслідки зробили мільйони, що не несуть за неї відповідальності, набагато біднішими. Якщо це не тягне на злочин, то ми не змогли належним чином його визначити або притягти винних до відповідальності.
04.06.13
 
Спадок папи Івана ХХІІІ
За чотири з половиною роки свого понтифікату Іван ХХІІІ здійснив справжню революцію в католицькій церкві, яка перетворилася на справді вселенську та екуменічну
04.06.13
 
Вірусний щит
Знання про мікробіом - спільноту крихітних організмів, які існують у симбіозі з людьми та іншими тваринами - стають дедалі фантастичнішими. Донині здавалося, що роль мікробіомів полягає у дружній співпраці з організмами господарів. Натомість, останнє відкриття у дослідженнях мікробіомів описує інший тип відносин: між твариною-господарем і вірусами. І у цих відносинах бактерії є мішенями.
31.05.13
 
Курси Британії та Польщі розходяться у роз’єднаній Європі
Польща розраховує на місце у групі країн-лідерів ЄУ, натомість, Великобританія, схоже, залишає Унію
29.05.13
 
У пошуках невідомого часу
The Economist,30.07.13
Синдром фальшивої пам’яті є прокляттям правової системи. Дослідження показують, що фальшиві спогади (поєднання реальних спогадів та підказок інших) можуть бути імплантовані у мозок з жахливою легкістю. Фальшивий спогад-результат видається тому, хто його згадує, таким самим справжнім, як і реальний.
 
Не лише числа
The Economist,25.05.13
Фундаментальна фізика досягла важливого поступу. У якому напрямку вона тепер повинна рухатися? Огляд книг «Всесвіт всередині: від кванту до космосу» Ніла Турка, «Прощання з реальністю: як сучасна фізика зрадила пошуки наукової істини» Джима Беґґота та «Перевтілення часу: від кризи фізики до майбутнього Всесвіту» Лі Смоліна.
 
Роздутий апарат геному
Эксперт,22.10.12
Результати масштабного проекту ENCODE, про які на початку вересня доповіли його учасники, показали, що більша частина генома, яку раніше вважали «сміттєвою», відповідає переважно за забезпечення та керування синтезу білка
 
Частка, що може виявитись цілим пантеоном
The Financial Times,25.07.12
Подальші дослідження покажуть, чи бозон Гіґґса заслуговує на обоження. Хоча його властивості здаються більш богоподібними, ніж в будь-якої іншої елементарної частки, відомої нині, цей штамп навряд чи переживе відкриття, що він насправді є цілим пантеоном часток.
 
Проблема оцінки
The Economist,13.07.12
Сімонсон та Джино виявили: якщо рейтинг попереднього кандидата на одноденній сесії інтерв’ювання був вищим, ніж у його попередника, то рейтинг наступного кандидата мав би в середньому дещо впасти. Якщо підтвердиться, що такого типу мислення має схожий вплив на рішення людей в інших сферах, таких як право та медицина, воно може призводити до значно гірших наслідків, ніж відмови у вступі до бізнес-школи достатньо кваліфікованим кандидатам.
 
Індекс нікчемності
The Economist,26.04.12
Низький соціальний статус шкідливий для вашого здоров’я: через епігенетичні зміни, процес, у якому активуються або інгібуються гени через наявність або відсутність метильних та ацетильних груп. Ці зміни при поділі клітин передаються дочірнім і, таким чином, увічнюються на все життя тварини. Метильні групи помагають зберігати статус-кво, але якщо цей статус-кво переривається зовнішніми подіями, вони можуть замінитися новими схемами метилювання. Тобто, досягайте успіху та живіть довго.
 
Час, щоб бути чесними
The Economist,06.04.12
Щоб бути чесними, нам потрібен час подумати про це - експерементально встановили ізраїльські науковці; обман, іншими словами, є інстинктивним вчинком. Якщо хочете, щоб хтось був чесним з вами, то не тисніть надто сильно на нього, вимагаючи негайно прийняти рішення.
 
Еволюція є в нас
Gazeta Wyborcza,27.03.12
Біхевіоральна генетика довела, що практично всі риси особистості мають визначений коефіцієнт здатності до спадкування, який завжди є більший нуля. Це означає, що як риси особистості, так і пізнавальні здібності великою мірою залежать від генів, вони можуть передаватися нащадкам та є предметами еволюційних змін.
 
Обчислення у молекулярному розчині
The Economist,13.03.12
Молекулярні обчислення: ДНК іноді називають програмним забезпеченням життя. Тепер її використовують для створення комп’ютерів, які можуть працювати всередині клітин.Лікування, що ґрунтується на молекулярних комп’ютерах, досі є віддаленою перспективою. Але межа між обчисленнями та біологією швидко зникає
 
Невизначене майбутнє
The Economist,12.03.12
Низка репортажів з щорічного засідання Американської асоціації сприяння розвитку науки починається з нових розробок у сфері квантових обчислень. Всі ці дослідження є ще дуже фундаментальними - на надійний квантовий процесор слід чекати ще десять років.
 
Горілка дає сигнал
Gazeta Wyborcza,04.03.12
У більшості людей схильності до уникання чогось закодовані у глибині мозку і автоматично активуються під впливом якогось подразника. Аналогічно діє і центр бажання. Науковці відкрили, що алкоголь загострює дію цього другого центру.
 
ЗА ПІДТРИМКИ МІЖНАРОДНОГО ФОНДУ "ВІДРОДЖЕННЯ" Розробка та технічна підтримка: Остап Друль